FRI FRAKT på ordre over 1999,-

Trådløs lading - effekt og hastighet

19/3/2020

Da trådløs lading begynte å gjøre sitt inntog innenfor forbrukerelektronikk, var det mobillading som ble den dominerende bruken. Siden mobiltelefoner er designet for å ha stor skjerm og være tynne, ble spolen og skjermingen man trenger for å få til trådløs lading også designet så tynne som mulig, med det resultatet at ladeeffekten ble drastisk lavere enn den kunne ha vært. Mange ble skuffet da de prøvde trådløs lading for første gang, og gikk kjapt tilbake til å lade med kabel. Nyere mobiler blir i større grad designet for å tillate høyere trådløs ladeeffekt, men det er fortsatt slik at effekten er lavere enn ved trådbasert lading med USB-kabel. 

HYRE-produktene er designet med trådløs lading som utgangspunkt og er kompatible med den internasjonale Qi-standarden (uttales “chi”) for trådløs lading. Trådløs lading foregår ved hjelp av strøm som blir indusert, det vil si generert, ved hjelp av to metallspoler; den ene sitter i laderen og den andre i enheten som skal lades. Når det går en strøm i den ene spolen så opprettes et magnetfelt som genererer en strøm i den andre. Man kan se på slik induksjon som en transformator som er delt i to. I praksis er det litt mer komplisert og vi beskriver teknologien vår i en egen artikkel HER.

Da vi startet utviklingen av HYRE-produktene, bestemte vi oss tidlig for at vi måtte utvikle både spole, kretskort og selve koden selv, for å optimere ladeeffekten. Eksisterende trådløse ladere var tilpasset den begrensede effekten på mobillading, og hyllevare-produkter ville ikke gitt oss den effekten vi ønsket. Vår teknologi er optimert for å oppnå så høy effekt som mulig. Derfor er spolen og den nødvendige skjermingen i ferritt litt tykkere enn elementene man finner i mobiltelefoner. Når teknologien i mobiltelefonene etter hvert kommer etter, vil våre produkt fortsatt kunne levere hurtigere lading også til disse. Vi kan allerede levere opp til 15 watt og har målt en total overføringseffektivitet opp mot 90%, som faktisk er tilsvarende det man oppnår ved bruk av kabel.


Noe som også begrenser effekten man oppnår med dagens trådløse ladeløsninger, er posisjonering. Ligger mobilen skjevt på ladeplaten begrenser eller i verste fall stopper ladingen. På våre produkter bruker vi magneter for å  posisjonere spolene slik at vi oppnår ideell effektivitet på overføringen.

Noen batteripakker har solcellepanel på selve batteriet. Vi har valgt å ha et sammenbrettbart, eksternt solcellepanel som kan lade batteriet via en trådløs kobling. Vårt solcellepanel kan i ideelle lysforhold levere opp til 12 watt til batteriet. Skulle solcellepanelet være begrenset av størrelsen på batteriet, ville vi maksimalt kunne levert 2 watt, og dette vil ikke være et fullgodt ladealternativ på tur eller utendørs.

Vi oppgir ladehastigeten ved bruk av solcellepanel til “ca 2,5 timer fra 50% til 100%”. Dette er fordi det er slik vi ser for oss at batteriet blir ladet. Vi anbefaler å fullade batteriet før avreise, og deretter toppe opp med solenergi når man er ute på tur. 


Har du innspill eller spørsmål? Spør oss på Facebook, Instagram eller på epost til are@alteredpower.no eller anders@alteredpower.no. Vi svarer så gjerne!